Soczyste gruszki
Tekst ukazał się w miesięczniku Mam Ogród nr 10/2021.
Dowiedz się, jakie odmiany uprawiać i jak przechowywać owoce, aby cieszyć się ich smakiem przez długie miesiące.
Grusze to rośliny dość wymagające, wrażliwe na trudne warunki klimatyczne. Warto jednak mieć je w swoim ogrodzie, by móc cieszyć się smakiem i cennymi właściwościami tych wspaniałych owoców. Drzewa najlepiej uprawiać na ciepłych, słonecznych i osłoniętych od wiatru stanowiskach. Potrzebują wilgotnego podłoża, ale nie tolerują nadmiaru wody. W ich pielęgnacji, tak samo jak u jabłoni, w pierwszych latach bardzo ważne jest formowanie i cięcie korony. Z kolei każdego roku przed nadejściem zimy ziemię wokół drzew warto wyściółkować, zabezpieczając ich korzenie przed mrozami. Jeśli zaś chodzi o same owoce, są bardzo delikatne, przez co przechowują się krócej i gorzej niż jabłka i nie powinny być trzymane razem z nimi. Gruszki potrzebują bowiem temperatury od 0 do -1°C, czyli lekko ujemnej, podczas gdy jabłka należy przechowywać w temperaturze dodatniej (od 0 do 3°C). Pamiętajmy też, że do składowania nadają się tylko zdrowe, nieuszkodzone owoce. Ponadto te zebrane bez szypułek szybciej ulegają gniciu, więc trzeba od razu je zjeść lub przeznaczyć na przetwory.
Świeże owoce przez całą zimę
Gruszki najlepiej przechowywać w przew
Pozostało 70% artykułu
Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów
Kup subskrypcję, aby mieć dostęp
do wszystkich artykułów miesięcznika MAM OGRÓD
PRENUMERATA AUTOODNAWIALNA WYDAŃ CYFROWYCH
- Wyjątkowa oferta cenowa tylko dla subskrybentów
- Dostęp przez przeglądarkę internetową lub dedykowaną aplikację
- Automatycznie odnawialne zamówienie bez dodatkowych procedur
- Możliwość rezygnacji z subskrypcji w dowolnym momencie
- Ulubione treści zawsze w zasięgu ręki
2.39 zł miesięcznie
Kup teraz