Ciecierzyca z własnej grządki

Tekst: Monika Kondela, zdjęcie: 123RF

Data publikacji: 23.03.2022

Ciecierzyca z własnej grządki

Tekst ukazał się w miesięczniku Mam Ogród nr 4/2022.

Jeśli zapewnimy cieciorce odrobinę ciepła, jej strąki odwdzięczą nam się smakowitymi nasionami!

Ciecierzyca to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych. Zaraz po groszku i fasoli jest trzecim najpowszechniej uprawianym warzywem strączkowym. Jej największe plantacje znajdują się w Indiach. Jest ciepłolubna. Najlepiej rośnie na słonecznych, osłoniętych od wiatru stanowiskach. Osiąga 50-80 cm wysokości, wytwarzając sztywną łodygę i nieparzystopierzaste liście, a w okresie kwitnienia pojedyncze białe lub fioletowe kwiaty. Najważniejsze są jednak strąki! W każdym z nich znajdziemy jedno lub dwa nasiona przypominające groch. Zwykle dojrzewają w sierpniu, lecz najlepiej pozyskiwać je wtedy, gdy zbrązowieją. Podczas pielęgnacji roślin oraz zbiorów nasion pamiętajmy o założeniu rękawic ochronnych, gdyż okazy są pokryte drobnymi włoskami zawierającymi kwas szczawiowy, który może drażnić skórę.

JEDZ NA ZDROWIE!
Cieciorka jest idealnym warzywem dla wegetarian. Zawiera duże ilości białka, ale także fosforu, potasu, żelaza oraz błonnika i witaminy B. Ponadto przeciwdziała zaparciom, obniża ciśnienie krwi i p

Pozostało 70% artykułu

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp
do wszystkich artykułów miesięcznika MAM OGRÓD

PRENUMERATA AUTOODNAWIALNA WYDAŃ CYFROWYCH

  • Wyjątkowa oferta cenowa tylko dla subskrybentów
  • Dostęp przez przeglądarkę internetową lub dedykowaną aplikację
  • Automatycznie odnawialne zamówienie bez dodatkowych procedur
  • Możliwość rezygnacji z subskrypcji w dowolnym momencie
  • Ulubione treści zawsze w zasięgu ręki

2.39 zł miesięcznie

Kup teraz
MAM OGRÓD

Masz już wykupioną subskrypcję?

Zaloguj się